وبلاگ

کبدچرب

کبد چرب که با نام استئاتوز کبدی نیز شناخته می‌شود، زمانی اتفاق میفتد که چربی در کبد تجمع پیدا کند. وجود مقدار کمی چربی در این اندام طبیعی است. اما تجمع بیش از حد آن می‌تواند به یک مشکل اساسی تبدیل شود. اگر بیش از ۵ تا ۱۰ درصد از وزن کبد شما چربی است احتمالا به این بیماری مبتلا هستید.

عوارض و عواقب

در اکثر بیماران مبتلا به کبد چرب، مشکل جدی برای کبد ایجاد نمی‌شود. کبد چرب از نظر بالینی یک اختلال پایدار و ساکت شناخته شده و در بیشتر موارد سبب اختلال شدیدی در کبد نمی‌شود و با درمان بهبود می‌یابد؛ ولی در تعداد اندکی از بیماران با گذشت زمان بافت جوشگاهی و فیبروز در کبد ایجاد شده و در نهایت سیروز و نارسایی کبد ایجاد می‌شود. چون پیش‌بینی مسیر بیماری در یک فرد و این که در کدام بیمار پیشرفت خواهد کرد، مشکل است، درمان و کنترل آن برای همه مبتلایان الزامی است.

بیماران کبد چرب در ریسک عوارض قلبی و عروقی و کلیوی نیز هستند. این افراد احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 بیشتری نسبت به سایر افراد دارند و به منظور پیشگیری از ایجاد این عوارض باید مکررا مورد ارزیابی و درمان قرار گیرند.

مهمترین علل و دلایل ابتلا به کبد چرب

اگر مقدار چربی در کبد بیش از5%وزن کبد باشد،فرد مبتلا به کبد چرب میباشد.علت اصلی بروز کبد چرب ناشناخته است، ولی تعدادی از اختلالات بالینی معین به عنوان علل زمینه‌ای شناخته شده‌اند. هشتاد درصد بیماران مبتلا به کبد چرب چاق هستند. دیابت و بالا بودن چربی‌های خون نیز از علل زمینه‌ای آن می‌باشند. عوامل مختلفی که باعث تغییر متابولیسم در بدن می‌شوند، شامل کاهش ناگهانی وزن، سوء تغذیه، تغذیه وریدی

انجام بعضی از جراحی‌های شکم شامل برداشتن کیسه صفرا، برداشتن قسمتی از روده یا معده، جراحی روی لوزالمعده و مصرف بعضی از داروهای خاص شامل هورمون استروژن، کورتون (استروئیدها، آمیودارون، تاموکسی فن، والپروات سدیم) نیز از علل زمینه‌ساز کبد چرب هستند. در کودکان اختلالات مادر زادی شامل سوء جذب چربی‌ها، سیستیک فیبروزیس وبیماری ویلسون با کبد چرب همراه هستند.

طیف گسترده‌ای از بیماری‌ها مانند کلسترول بالا، سطح بالای تری گلیسیرید در خون، سندرم متابولیک، چاقی (به ویژه هنگامی که چربی در شکم متمرکز است)، سندرم تخمدان پلی کیستیک، آپنه، دیابت نوع ۲، کم‌کاری تیروئید (hypothyroidism)، کم‌کاری غده هیپوفیز (hypopituitarism)، خطر ابتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی را افزایش می‌دهند.

به‌طور کلی می‌توان عوامل ایجاد این بیماری را به شرح زیر عنوان کرد: رژیم غذایی نادرست، استرس درونی و نهفته، مصرف دارو بیش از حد معمول، مصرف لووستاتین‌ها و غذاهای فست فودی (سوسیس، کالباس، سس، پیتزا و…) متخصصان اعتقاد دارند که شیوه ناصحیح زندگی و تبعات آن از قبیل چاقی و اضافه وزن در ابتلا به کبد چرب در بین سنین مختلف دخیل است؛ داشتن شیوه زندگی صحیح، داشتن وزن ایدئال و مناسب، انجام فعالیت‌های بدنی روزانه، پیروی از رژیم غذایی سالم، پرهیز از مصرف غذاهای چرب و سرخ کردنی و دوری از استرس از جمله راه‌های درمان این بیماری است.

دلیل ابتلا به کبد چرب در افرادی که نوشیدنی های الکلی نمی نوشند زیاد مشخص نیست. در این افراد ممکن است چربی بیش از حد بدن یا عدم متابولیزه شدن چربی باعث ایجاد این بیماری شود. در صورتی که نوشیدنی های الکلی مصرف نمی کنید اما به این بیماری مبتلا شده اید بهتر است دلایل زیر را مورد بررسی قرار دهید. یکی از این دلایل ممکن است باعث ابتلا شما به این بیماری شده باشد.

⦁ چاقی

⦁ ابتلا به دیابت نوع دو

⦁ مقاومت نسبتا بالای بدن در مقابل انسولین

⦁ سطوح بالای چربی به ویژه تری گلیسرید در خون

⦁ سندروم متابولیک

از دیگر دلایل بالقوه ایجاد این بیماری در افراد می توان به موارد زیر اشاره کرد:

⦁ بارداری

⦁ عوارض جانبی برخی از داروها

⦁ ابتلا به برخی از عفونت ها همچون هپاتیت

⦁ وجود برخی از شرایط ژنتیکی نادر

کلیه مطالب ارائه شده در فروشگاه دواخونه صرفا جهت ارتقای اطلاعات علمی و افزایش آگاهی هموطنان و کاربران عزیز است و به هیچ وجه به عنوان تشخیص و تجویز قطعی نیست و توصیه می شود جهت درمان به پزشک متخصص مراجعه شود. لذا فروشگاه دواخونه هیچ گونه مسئولیتی را در خصوص استفاده ناصحیح از محصولات ارائه شده نمی پذیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *